W związku z licznymi doniesieniami prasowymi dotyczącymi słodyczy, które w jednej z radomskich szkół, wywołały niepokojące objawy u uczniów: nadmierna pobudliwość, brak koncentracji oraz napady histerii przypominające objawy ADHD, zwracamy Waszą uwagę na ten problem.
Słodycze mogą zawierać barwniki należące do tzw. grupy Southampton:
E 110 Żółcień pomarańczowa
E 104 Żółcień chinolinowa
E 122 Azorubina/Karmoizyna
E 129 Czerwień Allura
E 102 Tartrazyna
E 124 Pąs 4R
Stosowane są one np do produkcji napojów(gazowanych i niegazowanych), wyrobów cukierniczych, galaretek w proszku, płatków zbożowych oraz kasz i herbatników czekoladowych.
Także na terenie powiatu cieszyńskiego, w czasie kontroli obiektów obrotu żywnością, w tym sklepików szkolnych, stwierdzono obecność słodyczy z wyżej wymienionymi barwnikami.